Sveriges äldsta julmarknad, på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm. FOTO: Shutterstock

24 julmarknader – från Malmö till Uppsala

En julmarknad fångar den magiska stämningen och ger trivsam inspiration med glögg, knäckäpplen och julsånger. Här är 24 julmarknader att besöka, från Malmö i söder till Uppsala i norr.

SKÅNE

Jul i city på Gustav Adolfs torg, Malmö
Malmö stad bjuder på ett flertal julmarknader med olika teman. I marknadsstånden finns allt från juldekorationer till hantverk och presenter. Det arrangeras olika barnaktiviteter, musik spelas och tomtar finns på plats bland mat och godsaker från världens alla hörn.
Öppet: 25/11–23/12.
Entré: Gratis.
Information: www.malmo.se

Jul på Fredriksdal, Helsingborg
Fredriksdals museum och botaniska trädgård håller sin traditionella julmarknad där man kan ta del av mysiga julförberedelser i hus och gårdar. Eller dansa runt granen, julpyssla, handla julklappar och hälsa på hästar, kor och getter i stallen. Utställare säljer godis, kryddor, korvar och hantverk. Tomtefar och tomtemor besöker också marknaden.
Öppet: 7–9/12.
Entré: 100 kronor. Barn och ungdomar till och med 18 år gratis.
Information: www.fredriksdal.se

Julmarknad på Bosjökloster, Höör
En stämningsfull julmarknad som passar både stor och liten. Här hittar du klappar och delikatesser från lokala hantverkare och matproducenter. Familjen kan julpyssla, hälsa på djuren, gå på julklappsjakt och lyssna till konsert i kyrkan.
Öppet: 30/11–2/12.
Entré: 100 kronor för vuxna.
Information: www.bosjokloster.se

Örenäs Slott, Helsingborg
Det vackra slottet, 1,5 mil från Helsingborg, fylls med utställare både inom- och utomhus; allt från hantverk, konstverk och inredning till blommor, bakverk och närproducerade delikatesser. Härliga juldofter sprids av lussekatter och glögg till toner av stämningsfull julmusik. Du kan äta brunch, något gott från grill över öppen eld eller goda bakverk i cafét. Det ordnas även aktiviteter för barnen.

Öppet: 17–18/11.
Entré: 50 kronor, gratis för barn upp till 14 år.

Örenäs slott. FOTO: Shutterstock

Information: www.orenasslott.com

SMÅLAND

Jul på Kalmar slott
Levande ljus från marschaller och facklor strålar ikapp med ljuset från stan och reflekteras i Kalmarsunds mörka vatten. Här hittar du utställare som säljer hantverk – smeder, ljusstöpare, halmslöjdare och textilare – och matiga delikatesser. I slottets matbod frestar småskaliga mattillverkare med ost, bröd, senap, fisk, glögg, skinka och alla julens söta godbitar.
Öppet: 29/11–2/12.
Entré: 90 kronor. Barn under 12 år gratis i målsmans sällskap.
Information: www.kalmarslott.se

Småländsk jul i Kosta
Marknadens Tomte och vintervärld är fylld av snö och fantasi. Provsmaka de inlagda sillarna gjorda på Kostas egna recept. Här hittar du glas, hantverk och godsaker som exempelvis inlagda sillar enligt Kostas egna recept. Olika aktiviteter som shower, ponnyridning och ansiktsmålning för de små. Julmarknaden invigs av Ernst Kirchsteiger den 10 november.
Öppet: 10/11–23/12.
Entré: Vuxna 90 kronor, barn 60 kronor.
Information: www.destinationkosta.se

Smålandsjul på Huseby, Växjö
Möt ett genuint hantverkskunnande och inhandla julens läckerheter av småskaliga mathantverkare. Här samlas runt 170 olika utställare – slöjdare, designers och gårdsföretag med egentillverkade delikatesser.
I bodarna hittar du hemgjorda korvar, skinkor, pressylta, lutfisk, marsipan, karameller och annat som hör julbordet till. På kvällarna tänds 500 marschaller och 200 julgranar.
Öppet: 10–18/11.
Entré: 100 kronor, gratis för barn under tolv år.
Information: www.husebyjul.se

HALLAND

Tjolöholms julmarknad, Fjärås
På Tjolöholms slott kommer julstämningen tidigt och hela godset glimrar av ljus och traditionsenligt julmys. Här hittar du hantverk och lokalproducerade matdelikatesser och tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor. Passa på att titta på slottets övre våningar och ät något i slottsmatsalen eller tjänstefolkets matsal.
Öppet: 16/11–2/12.
Entré: 100 kr vardagar, 140 kr helger. Barn upp till 15 år gratis.
Information: www.tjoloholm.se

Wapnö julmässa, Halmstad
Den gemytliga julmässan har runt 150 utställare, däribland skickliga hantverkare, som ger en försmak av julen. I matsaluhallarna kan du bland annat proväta korv, sill och godis från gårdsbutiker och i korsvirkesmagasinet finner du bruks- och prydnadsföremål. Besök gårdens kor och prova på att mjölka eller provsitta traktorn. Ponnyridning på islandshästar. Tomtekören tar ton och polkagrisar tillverkas.
Öppet: 22–25/11, samt 30/11–2/12.
Entré: 80 kronor. Barn under 12 år gratis.
Information: www.wapno.se

VÄSTRA GÖTALAND

Jul på Liseberg, Göteborg
Redan den 16 november förvandlas Liseberg till en glittrande julsaga och här kan du handla på den traditionella julmarknaden. Årets isbalett bjuder på klassiska Svansjön till trollbindande toner på isen. Mellan showerna är isbanan öppen för dig som vill snöra på dig skridskorna. Eller varför inte ta en tur i karusellerna? Barnen kan hälsa på i Kaninlandet, vara med på en spännande skattjakt i Medeltidsbyn och lämna önskelistan till Tomtefar i julverkstaden.
Öppet: 16–18/11, 23–25/11 och 29–30/11, samt 1–2/12, 5–9/12, 11–23/12 och 26–30/12.
Entré: 110 kronor, gratis för barn under 110 centimeter. Årskort gäller.
Information: www.liseberg.se

Julmarknad på Liseberg. FOTO: Shutterstock

Julmarknad på Gunnebo slott och Trädgårdar, Mölndal
I en historisk miljö samlas utställare som säljer lokalt hantverk och västsvenska delikatesser, bland annat de populära pepparkakorna från Gunnebos bageri, bakade efter ett recept från 1700-talet. Från stora grillen serverar Gunnebo Kaffehus och Krog ekologiska läckerheter. Vid lantgården bor Tomtemor som serverar julgröt i sin röda stuga. Här finns även gårdstomtarnas värld.
Öppet: Mellan den 26–27/11 och 3–4/12.
Entré: Gratis. 100 kronor för visning av slottet.
Information: www.gunneboslott.se

Jul på Kobergs slott, Trollhättan
En av årets mer exklusiva julmässor äger rum i slottets ekonomibyggnader vilka är fyllda till bristningsgränsen med hantverkare – smide, halmslöjd, ljusstöpare, smeder, keramiker, sömnad, och träslöjd. I den välfyllda matboden hittar du julens läckerbitar som korvar, marsipan, ost, glögg, bröd och viltkött. Mässans café serverar kaffe med hembakat bröd. Parallellt med julmässan håller också museet med vagnar och seldon öppet.
Öppet: 22–25/11.
Entré: 90 kronor, barn under 12 år gratis i målsmans sällskap.
Information: www.svenska-slottsmassor.se

VÄRMLAND

Alster herrgård, Karlstad
Den traditionella julmarknaden på Alsters herrgård 8 kilometer utanför Karlstad lockar många besökare som får njuta av dofter och smaker från närproducerad mat samt vackert hantverk och förstklassig slöjd uteslutande från Värmland. Evenemang för både stora och små som ponnyridning, prova på-smide, körsång och fiskdamm.
Öppet: 1–2/12.
Entré: 40 kronor.
Information: www.visitvarmland.se

Julmarknad på Gustafsvik, Kristinehamn
Den populära julmarknaden på Gustafsvik utanför Kristinehamn är fylld med värmländsk slöjd, mat och konsthantverk. Här kan du njuta av en härlig julstämning, träffa tomten, se Kristinehamns Lucia och lyssna på julsånger med Bro Kammarkör. Christinehamns ridklubb arrangerar Ponnyridning.
Öppet: 15/12.
Entré: Gratis.
Information: www.visitkristinehamn.se

NÄRKE

Wadköpings julmarknad, Örebro
En mysig marknad med julpynt, hantverk, tomtar, kransar, korvar, ostar och annat som förgyller julen. Tomten kommer på besök och alla barn kan prova på traditionellt julpyssel i Teaterladan tillsammans med Tomtemor och hennes vänner (ej 25/11). Ponnyridning för alla barn.
Öppet: Fyra söndagar; 25/11, 2/12, 9/12, och 16/12.
Entré: Gratis.
Information: www.orebro.se/wadkoping

FOTO: Shutterstock

VÄSTMANLAND

Julmarknad, Sala Silvergruva; Sala
Helgen innan Lucia fylls gruvområdet i Sala med allt som hör julen till. Slädar, julbord, och knallar som säljer smycken, bakverk, specerier, smide, slöjd och textilier. Merparten kommer från hantverkare och producenter i närområdet. För den som är hungrig finns många alternativ, både mat och fika. Under jord, i gruvan 155 meter under marken, ges Luciakonserter under lördagen och söndagen.
Öppet: 15–16/12.
Entré: Marknaden är gratis, Luciakonsert 250 kronor per person.
Mer information: www.salasilvergruva.se

ÖSTERGÖTLAND

Julmarknad i Gamla Linköping
Gammaldags julmarknad med hantverk och julgodis. I de julpyntade museihemmen kan du se hur julen förbereddes och firades förr med korvstoppning, pepparkaksbak och tillverkning av marsipan och kristyr. Hälsa på hos tomten i Bryggaregården och lyssna till vacker sång och musik, eller dansa runt granen på Kryddbodtorget. Ponnyridning för barnen.
Öppet: 1–2 och 8–9/12.
Entré: Gratis.
Information: www.gamlalinkoping.info

Jul på Ekenäs slott
Under julmässan står det medeltida sagoslottet med tinnar och torn i julskrud. Marschaller och granar bidrar till att skapa en gemytlig julstämning som skapar en känsla av förväntan och spänning. Här står slöjdare sida vid sida med keramiker och textilhantverkare och ett besök i matboden är givet, där finns julbordets alla läckerheter uppdukade. I samband med besöket kan du också passa på att ta en guidad visning av slottet.
Öppet: 15–18/12.
Entré: Gratis.
Information: www.ekenasslott.se

SÖDERMANLAND

Stortorgets julmarknad, Gamla Stan i Stockholm
En given klassiker sedan 1837. Miljön är magisk bland alla vackra byggnader och kullerstenar. Här hittar du något för julens alla sinnen – karameller, konstsmide, julkorvar, hantverk, sockervadd, keramik, nybakta saffransbullar och korvar av renkött. I Gamla Stan kan du också uppleva ”Den levande julkalendern”. Varje kväll klockan 18.15 den 1 – 24 december är det lucköppning på Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6.
Öppet: Mellan 24/11–23/12.
Entré: Gratis.
Information: www.stortorgetsjulmarknad.com

Skansens julmarknad, Stockholm
Den är en obruten tradition sedan 1903. Skansen bjuder in till julmarknad av det klassiska slaget. Förutom bodar med julgodis, glögg och kakor kan du bland annat lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka, julpyssla i Skogens hus och dansa runt granen. Körsångare stämmer upp till vacker sång. Passa på att hälsa på djuren, utomhus respektive inne på Lill-Skansen.
Öppet: Alla helger mellan 24/11–16/12.
Entré: Vuxen 160 kronor och barn 60 kronor.
Information: www.skansen.se

Julmarknad på Taxinge Slott, Nykvarn
På fridfulla Taxinge Slott finns mathantverkare som säljer allt från skinka och sill till ostar och godsaker. Bland alla hantverkare hittar du fina klappar; smycken, träarbeten, textilier och mycket annat. Slottet, populärt kallat ”kakslottet”, dukar upp ett av Sveriges största kakbord så passa på att smaka av alla juldelikatesser och slottets berömda bullar och kakor.
Öppet: 15–18/11 och 22–25/11.
Entré: 90 kronor, gratis för barn under tolv år.
Information: www.taxingeslott.se/julmarknad

Julmarknad i Sigtuna stad
En traditionell julmarknad som bjuder på torghandel med alla de klassiska julvarorna, tomtar, kransar, senap, korvar och mycket mer. Julmusik och dans kring granen för hela familjen, här firas Lucia och tomten tar emot barnens önskelistor. Du kan också besöka Sigtuna Museum och Rådhuset som båda har fri entré.
Öppet: 25/11 och 2, 9, 16/12.
Entré: Gratis.
Information: www.destinationsigtuna.se

FOTO: Shutterstock

UPPLAND

Julmarknad i Hammarskog, Uppsala
I området kring herrgården, 1,5 mil sydöst om Uppsala, och snickeriet samlas många olika utställare, här finns något för alla smaker och intressen. Herrgårdens café är öppet under dagen, även den gamla smedjan håller öppet och visar sin verksamhet. Där finns möjlighet att köpa en julklapp eller två.
Öppet: 2/12.
Entré: Gratis.
Information: www.destinationuppsala.se

Julmarknad på Wik, Uppsala
En idyllisk julmarknad i unik slottsmiljö 2 mil sydväst om Uppsala. Här bjuds på aktiviteter både inne och ute. På borggården står lokala utställare och hantverkare och säljer delikatesser och presenter. Ta en julfika i det mysiga julcafét, eller en svängom kring granen. Den populära kören Cikada ger två julkonserter i slottets Riddarsal.
Öppet: 8/12.
Entré: Gratis.
Information: www.lul.se

Publicerat: 13 november, 2018 Senast ändrad: 17 december, 2018
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.

Relaterade artiklar