FOTO: Shutterstock

Sommarchecka bilen!

Innan du sätter dig bakom ratten och drar iväg på semester finns några förberedelser att göra för en säker färd. Se till att du får en bra start och en smidig resa.

Mönsterdjup

Däcken är bilens enda kontakt med vägen, och därför spelar mönsterdjup en mycket viktig roll för säkerheten. Ett litet mönsterdjup ökar risken för däckskador, vattenplaning och försämrad prestanda.

Ha därför som vana att kontrollera mönsterdjupet med jämna mellanrum, speciellt inför en långresa. Minsta lagliga mönsterdjup för sommardäck är 1,6 millimeter, men vi rekommenderar minst 3 millimeter för att minska risken för vattenplaning.

Så här gör du: Parkera på en platt och jämn yta. Dra åt handbromsen och placera bilen i parkeringsläge alternativt ettans växel. Vrid ratten 45 grader till höger för fri sikt över höger däck. Använd en mönsterdjupsmätare som gör det lättare att mäta korrekt. Mät i de mittersta 75 procent av slitbanans bredd, runt hela däckets omkrets. Mät på flera ställen.

Lufttryck

Kontrollera regelbundet lufttrycket i däcken. Vilket tryck det ska vara står i bilens instruktionsbok och/eller på tanklockets insida.

Undvik att mäta däcktrycket när däcken är varma, som de snabbt blir när du kör. Efter bara tre kilometers körning bör du vänta tills däcken är kalla innan du kollar trycket, annars får du lägga till cirka 0,3 bar extra utöver rekommendationen.

Med rätt däcktryck sparar du bränsle och minskar däckslitaget. Dessutom blir bilens köregenskaper bättre, vilket är viktigt i en nödsituation.

Rätt motorolja

Till en bil med förbränningsmotor är det viktigt att välja rätt olja och att ha rätt oljenivå. Används en kvalitetsolja vid varje servicetillfälle kommer motorn att må bra och ge tusentals mil av problemfri körning.

När oljan är ny och oanvänd är den ljusgul, för att sedan gradvis bli mörkare tills den är helt svart. Färgförändringen orsakas av små partiklar från förbränningen som flyter runt i oljan. Det är således helt normalt att oljan är svart, det blir den redan ett par hundra mil efter ett oljebyte.

Ha för vana att kolla oljenivån regelbundet. Lite oftare om du kör en lite äldre årsmodell, men åtminstone i samband med varje däckskifte för en ny bil.

Ett bra tips är att alltid ha med en liter motorolja i bagaget, för att inte bli överraskad när lampan tänds på instrumentpanelen.

Torkarblad

För bästa sikt, och minsta möjliga slitage på vindrutan, bör torkarbladen bytas ofta. En bra regel är att byta torkarblad när du växlar från sommar- till vinterdäck.

Tänk på att undvika avfettningsmedel på bladen, och ta för vana att torka av bladen då och då med en trasa som är fuktad med koncentrerad spolarvätska eller T-sprit.

Ett enkelt sätt att hålla torkarbladen både fettfria och rena är att inte röra gummit med fingrarna. Fettet kan medföra strimmor på rutan.

Första hjälpen-väska

Om olyckan är framme är det bra att alla vet var första hjälpen-väskan ligger i bilen samt att den är lätt åtkomlig. Ofta ligger den under det dubbla lastgolvet, inklämd vid varningstriangeln eller i ett sidofack i bagageutrymmet.

Ta fram den innan ni packar bilen, så är den lätt att komma åt om den behövs. Kontrollera att innehållet är komplett med kompresser, förband, sårtvätt och olika typer av plåster. Tänk på att sterila förband har ett bäst-före-datum och att de kan behöva bytas ut.

I flera europeiska länder är det lag på att ha med en första hjälpen-väska i bilen.

Lampor

Se till att samtliga lampor fungerar, en trasig blinkers kan lätt orsaka en olycka.

I många EU-länder är det obligatoriskt med extra glödlampor till bilen, men inte i Sverige. Av säkerhetsskäl är det ändå bra att ha både extra glödlampor och extra säkringar med sig i bilen.

Publicerat: 12 juni, 2017 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.