FOTO: Shutterstock

Vilket extraljus ska jag välja?

Extraljus monteras på bilen för att förstärka helljuset. Strålkastartekniken har utvecklats betydligt på senare tid och starkt lysande lampor av typen Xenon och LED konkurrerar med den vanligare halogenlampan.

Det finns två grundtyper av extraljus:
• Kurvljus som lyser upp nära fordonet så att du ser bra längs kanterna.
• Fjärrljus som lyser smalt framåt så att du ser vad som händer längre fram.
OBS! Extraljus får inte användas tillsammans med halvljus.

Halogen

Halogen är den vanligaste typen av strålkastarlampa. Tekniken är enkel eftersom den har få elektroniska komponenter vilket gör den billig att tillverka. Lamporna är också enkla att ersätta på de flesta fordon. Halogenlampan avger ett varmt och behagligt ljus, stark strållängd, kort upptändningstid och tål extrema väderförhållanden väldigt bra.
Passar dig som: Vill ha prisvärda men ändå bra extraljus.

LED

LED-lampor (ljusdioder) har blivit allt mer populära eftersom de kan producera ett extremt vitt sken, är kompakta till storleken och har en låg strömförbrukning.
Eftersom LED-lampan inte har några delar som slits med tiden har den en lång livslängd. Räckvidden är dock inte lika hög som de bästa xenon- och halogenstrålkastarna.
Passar dig som: Vill ha extraljus med kort upptändningstid, låg värmeutveckling och strömförbrukning, samt slitstarka och underhållsfria lyktor.

Xenon

Xenonlampan producerar en stark stråle och avger ett blåvitt ljus vilket ger ett dagljusliknande sken med korrekt färgåtergivning. Det blir därför mer vilsamt för ögat än halogenljusets gula sken.
En xenonlampa har upp till fem gånger längre livslängd jämfört med motsvarande halogenlampa. Dock är upptändningstiden något längre, men vid full styrka är ljuset kraftfullare då mer av effekten blir till ljus istället för värme.
Passar dig som: Behöver mycket och starkt ljus, ger upp till fyra gånger starkare ljus än en halogenlampa med samma effekt.

Publicerat: 10 oktober, 2018 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.