FOTO: Shutterstock

Åk säkert med din bebis i bilen

Som förstagångsförälder är det mycket att tänka på. Här kommer tips på hur ditt nyfödda barn kan färdas säkert i bilen.

Barn upp till cirka nio månaders ålder åker i ett så kallat babyskydd, vilket placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet. Där ligger barnet skyddat och fastspänt i ett eget säkerhetsbälte.

Beroende på modell och märke monteras babyskyddet lite olika – vissa använder bilens fasta bälte, andra babyskydd monteras på en permanent bas som du fäster med hjälp av bilbältet eller ISO-fix. Fördelen med en permanent bas är att du enkelt kan plocka i och ur hela babyskyddet utan att behöva montera loss bilbältet varje gång.

Läs noga igenom instruktionerna för placering av babyskyddet i din bil. När stolen är installerad, ska babyskyddet eller basen inte kunna röra sig mer än två centimeter i någon riktning. A och O är att alltid stänga av airbagen om du monterar babyskyddet i framsätet. Sidokollisionsskydd utgör däremot inte någon fara.

Babyskydd vs bilbarnstol

Babyskyddet är mer anpassat för en babys kropp än en bilbarnstol – det är smalare och lutar mer. Bilbarnstolen är mer upprätt och i den ska barnet helst kunna sitta själv utan stöd. Avståndet mellan babyskyddet och instrumentbrädan, eller till sätet framför, ska vara så stort som möjligt.

Spänn fast din baby rätt

Babyskyddet ska sitta stadigt och vara lagom stort, luta det inte för mycket. Babyn ska vila bekvämt med skydd för hela huvudet, men samtidigt inte ligga ner för mycket. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till babyskyddet, och själva babyskyddet sätts fast med bilbältet eller ISO-fix.

Placera spännet vid armhålan eller på samma nivå som bröstvårtorna för att hålla din bebis säker i sitt babyskydd. Om spännet sitter för lågt kan din bebis glida genom selen och flyga ut ur sätet vid kollision. Bältesremmarna ska spännas så att du bara kan placera ett finger mellan bandet och barnets bröst, en vinteroverall gör att det kan bli flera centimeter mellanrum mellan barnet och bältet. Klä i stället din baby i tunna kläder, dra åt bältesremmarna och lägg en filt över barnet.

Tänk på att extra stöd bakom barnets huvud/axlar kan leda till att huvudet åker framåt vilket begränsar andningen. Använd istället ihoprullade filtar, en på vardera sidan, för att hålla huvudet och kroppen bekvämt centrerade i babyskyddet.

Tänk på körstilen

Att köra med barn kräver en ökad medvetenhet om säker bilkörning. Viktigast är att hålla avstånd till framförvarande fordon och att aldrig plocka upp eller ge saker till ditt barn när du kör. Stanna istället vid närmaste plats, eller vänta tills du kommer till ett rött ljus och lägg i handbromsen.

Kontrollera också att det inte finns några lösa föremål i bilen som kan förvandlas till projektiler vid en kraftig inbromsning eller kollision.

Ha en säker resa!

Läs mer om bilbarnstolar:
Köpa bilbarnstol? Tänk på det här!
Välj alltid E-godkända bilbarnstolar
Om du köper begagnad bilbarnstol

FRAM- ELLER BAKSÄTE?

Framsätet och baksätet är lika säkra i en modern bil, med tillägget att vilken plats som är säkrast inte går att fastslå förrän efter en eventuell olycka. Fördelen med en bakåtvänd placering i framsätet är att du får en god uppsikt över barnet om du är ensam i bilen. Är ni två vuxna i bilen är det säkrast om babyn och en vuxen färdas i baksätet.

MONTERING
Babyskydd är de minsta bilbarnstolarna och kan användas från barnet är nyfött fram till 6–9 månader eller upp till att barnet väger 13 kg, eller när huvudet når till ryggstödets kant. Tänk på att inte luta babyskyddet mot instrumentpanelen eller sätet framför.

VÄLJ RÄTT BILBARNSTOL
Det är lag på att alla som färdas i bil och är kortare än 135 cm måste använda någon typ av skyddsanordning i bilen: babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

• Babyskydd – Används från när barnet är nyfött till det är ca 6–9 månader.

• Bilbarnstol – Används från cirka 6 månader till cirka 4–5 år. Bakåtvänt är det säkraste sättet för spädbarn och småbarn att färdas på, beroende på deras bräckliga halsar och ryggar.

• Bältesstol – Används från 4-5 år upp till 12 år eller 15-36 kilo. Bältesstolen hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte så att axelbandet leds över bröstkorgen så nära halsen som möjligt, och ser till att höftbandet inte tränger in i magens mjukdelar.

• Bälteskudde – För barn som är 8-12 år eller väger 15-36 kilo. Använd bälteskudde fram till och med att barnet är minst 135 centimeter långt.

• Vid 135 cm får barnet sitta utan bältesstol/bälteskudde, fast inte på en plats med krockkudde.

• Vid 140 cm får barnet sitta precis som en vuxen, det vill säga även på en plats med aktiverad krockkudde.

SÄKRA TILLBEHÖR
Köp endast krocktestade och godkända tillbehör som till exempel speglar för baksätet, som gör att du kan se ditt barn under färden. Icke godkända produkter kan förvandlas till flygande projektiler vid en krasch.

Solljus kan påverka en bebis i en bakåtvänd barnstol, investera därför i ett solskydd för att skydda barnets ögon.

Publicerat: 28 augusti, 2019 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.