FOTO: Shutterstock

Åk säkert med hund i bil

Visst är det charmigt när hunden sitter i knät och sticker ut nosen genom vindrutan och låter fartvinden leka med öron och tunga. Men, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv är det inte en god idé att familjens fyrbenta vän rör sig fritt i bilen.

Djuret kan riskera säkerheten genom att förarens sikt skyms eller hindrar manövrering av bilen. Och, lägg där till att en liten Jack Russell-terrier på sex kilo har en krockvikt på cirka 240 kilo vid en kollision i 50 km/h.

Tänk därför säkerhet både för hunden och er. Hundar ska åka i en transportbur eller spännas fast i ett specialanpassat bälte, för katter och andra smådjur gäller bur.

Om bilen står parkerad en längre tid när det är kallt ute kyls hunden ner. Ett hundtäcke och ett värmande underlag att ligga på är bra att ha vid bilresor vintertid.

Framför allt under våren och sommaren är det viktigt att vara medveten om att hundar inte svettas som vi människor. Hundar blir därför lätt överhettade. I en undersökning från Svenska Kennelklubben 2014 framkom hur snabbt det blir mycket varmt i en bil. Några exempel: klockan 9.30 på förmiddagen motsvarade 22 grader utomhus 38 grader inne i bilen. Två timmar senare visade termometern 26 grader utomhus – och 50 i bilen.

Publicerat: 7 november, 2016 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.