FOTO: Shutterstock

Därför rekommenderar vi motorvärmare

En motorvärmare värmer upp bilens motor i förväg, vilket gör att den snabbare kommer upp i rätt arbetstemperatur. Det ger bättre bränsleekonomi, minskat motorslitage, mindre avgasutsläpp och en snabbare uppvärmd kupé.
– Vi rekommenderar alltid att köpa motorvärmare och kupéfläkt, säger Emma Johansson, tillbehörsansvarig inom Din Bil Gruppen.

En elektrisk motorvärmare har energieffektiva fördelar när temperaturen ligger under 10 grader. Men, det finns saker att tänka på. Du behöver ha koll på utomhustemperaturen och tiden som motorvärmaren är inkopplad för att inte elkostnaden ska äta upp bränslebesparingen.

Elektrisk motorvärmare

Det finns olika typer av elektriska motorvärmare:
* Block- och slangvärmare fungerar genom att värma upp kylvätskan direkt.
* En kontaktvärmare värmer indirekt upp vattnet/oljan från utsidan på motorblocket eller oljetråget.

Att värma vattnet direkt är mer effektivt än att värma utifrån. Temperaturen stiger långsammare med kontaktvärmaren, men en positiv följdverkan är att oljan värms mer.
På dagens moderna bilar är det inte alltid möjligt att montera en värmare i kylvätskan på grund av motorns konstruktion, därför blir kontaktvärmare allt vanligare. Fördelen är att de är enklare att montera då kylarvätskan inte behöver tömmas ur.

Fördelar:
• Överkomlig kostnad till äldre bilmodeller. Själva motorvärmaren kostar runt 2 000 kronor.
• Kan kompletteras med ett grenuttag och en kupévärmare för ökad bekvämlighet och imfria rutor för ökad säkerhet.
• Tillverkare erbjuder total styrning från din Android- eller iPhone-telefon med en app.
• Bränsleekonomiskt.
• Minskar motorslitaget.
• Snällare mot miljön.

Bränslevärmare

En bränsledriven motorvärmare, bensin eller diesel, kan installeras för att värma upp din bil till en behaglig temperatur – fri från snö och is.

Bränslevärmaren är monterad utanför kupén, skild från motorn, och använder bränsle från bilens bränsletank. Värmaren hettar upp bilens kylarvätska och en liten elektrisk pump transporterar den varma kylvätskan in i passagerarutrymmets värmeelement. Bilens ordinarie kupéfläkt körs samtidigt med värmaren så att värmen kan sprida sig.

Värmaren kan startas från bilens förarplats. Det finns lösningar där värmaren startas med en fjärrkontroll, men i dag blir det allt vanligare att man använder sig av en mobilapp i sin smartphone.

Kupévärmare

En kupévärmare värmer upp kupén genom att blåsa ut varm luft, och är bra både för komforten och ur ett säkerhetsperspektiv. Det blir varmt i bilen och man slipper att skrapa rutorna. Dessutom immar rutorna inte igen under färd.

– Den vanligaste frågan i dag handlar om kupévärmare. Man vill ha komfort i bilen, varmt och tinade rutor, säger Emma Johansson.

Tänk på att större bilar behöver en värmare med högre effekt, jämfört med mindre bilmodeller. Montera värmaren så att luften kan cirkulera fritt i kupén.
Ett minus med kupévärmare är att de ofta drar dubbelt så mycket ström som motorvärmare.

Läs också: Motorvärmare – 7 effektiva tips

Publicerat: 26 november, 2018 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.