FOTO: Erik Hagman

Dubbdäck vs dubbfritt

Det är hög tid för vinterdäck. Landet är avlångt och våta vägbanor kan snabbt frysa på under höstnatten, och det är mycket svårt att upptäcka den förrädiska ishinnan. Att välja optimala vinterdäck till din bil handlar ofta om kompromisser.
Här reder vi ut begreppen – för bästa grepp.

De olika vinterdäckens prestationsförmåga är optimerade för vinterns olika vägunderlag. Däcken ska kunna behålla sitt grepp på våt is, snöiga asfaltvägar, slaskiga motorvägar och torr asfalt. Dubbdäcken ger bäst grepp på is och de dubbfria vinterdäcken på barmark, slask och lös snö. På hård snö anses vinsterna vara lika mellan dubb och dubbfria däck.

Fördelen med de dubbfria vinterdäcken är att de kan sättas på tidigare på säsongen, och de ger även bäst komfort och ljudnivå. Dubbdäcken däremot är ett bättre val till bilar utan antisladdsystem.

Nordiska vs europeiska
Med dubbfria däck syftar vi på dubbfria däck som är anpassade till nordiska förhållanden. De europeiska dubbfria däck som finns på marknaden är anpassade för milda vintrar i centrala Europa, och högre hastigheter på motorvägar.
De få fördelar som de europeiska dubbfria däcken har på barmark försvinner helt vid våra nordiska förhållanden med snö, slask och is.

Välj utifrån dominerande underlag
Kör du mest på barmark, blöt asfalt och i stadsmiljö är de dubbfria däcken bästa alternativ. Till exempel gäller dubbförbud på vissa gator i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö.
Kör du oftast på isiga vintervägar är det dubbdäck som gäller.

Med rutin bakom ratten kommer förmågan att kunna förutsäga att det är halt vid en korsning med stopp och att det högst troligt finns polerad is där, precis som på en bro eller nära ett vattendrag.

Om du nyligen har tagit körkort eller kör sällan så är dubbdäck ett mer säkert kort, de jämnar ut variationer i vinterväglag och ger bättre grepp på is.

Gemensamt för dubb och dubbfritt är att din körstil har stor betydelse för trafiksäkerheten – anpassa din hastighet och körsätt till väglaget samt håll lämpligt avstånd till fordon framför.

En liten kompass på vägen…
Landsdel – Med antisladd – Utan antisladd
Norr – Dubbdäck – Dubbdäck
Mellan – Dubbfritt – Dubbdäck
Söder – Dubbfritt – Dubbdäck
Storstad – Dubbfritt – Dubbfritt

Kör in nya dubbdäck
Nya dubbdäck bör köras in genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar samt för hög fart i kurvor under de första 50 milen. Genom att köra lugnare, inte långsammare, sätter sig dubbarna i dubbhålen ordentligt och fungerar väl under däckets hela livstid.

Bilresa till Alperna
Om du planerar att köra söderut i Europa vill vi påminna om att det råder förbud mot dubbdäck i flera länder, bland annat i Tyskland, Polen och Nederländerna.
Till och från de flesta skidorter i Europa behövs inga snökedjor, men det kan vara bra att packa med så kallade Autosocks, de armerade påsarna är lätta att sätta på och ta av och de är godkända för alpkörning.

Visste du att…?
* Definition av vinterväglag = snö, is eller frost på vägbanan. Det är polisen som bedömer om det råder vinterväglag på platsen.
* Definition vinterdäck = avser däck som ”särskilt framtagits för vinterkörning”.
* De dubbfria däcken, så kallade friktionsdäck, fungerar på vinterväglag genom skarpa lameller vilka öppnar sig vid bromsning, eller acceleration.

(senast uppdaterad 2018-10-19)

Publicerat: 27 september, 2018 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.