Fräscha upp bilen med en AC-rengöring

Luktar det sura strumpor när du sätter på AC:n? Ligg steget före och gör en AC-rengöring så undviker du dålig lukt under semestern.

Bakterier och smuts trivs bra i det fuktiga systemet. Bakterierna sprider sig sedan via luften som blåses ut via luftutblåsen och cirkulerar runt i bilen. Ett tips är därför att rengöra luftkonditioneringen (AC) med jämna mellanrum, gärna en gång per år.

Parkerar du utomhus och kör många korta sträckor får AC-systemet jobba extra hårt och fylls av smuts. Men redan innan det börjar lukta så kan bilens system vara fullt av pollen och damm som ökar risken för allergiska besvär.

Vid rengöring tas pollen, bakterier och damm bort. Vid behov byter vi även till ett nytt och fräscht friskluftsfilter.

Blir det inte kallt i bilen?
Om du märker att din AC inte kyler alls varma dagar räcker det inte med en rengöring. Då måste vi felsöka systemet. Ett scenario är att man fått ett stenskott i kylaren så att AC-gasen läckt ut.

Anders Jonsson.

– Ibland är det så små hål att vi måste fylla på med ett självlysande spårmedel tillsammans med AC-gasen. Vi ber då kunden att fortsätta köra bilen i ca 100 mil för att sedan återkomma så att vi kan lokalisera läckaget och åtgärda skadan, berättar Anders Jonsson, certifierad AC-tekniker inom Din Bil Sverige.

I dessa fall är det bra om man har kontaktat sitt försäkringsbolag innan man lämnar in bilen till någon av våra verkstäder.

Publicerat: 13 juni, 2019 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.