FOTO: Shutterstock

Rätt däck – en billig livförsäkring

Däcken spelar en avgörande roll när det kommer till din säkerhet på vägen. Välj därför däck enligt biltillverkarens rekommendationer. Och kör inte med slitna däck!

Klicka på bilden för en större version! GRAFIK: Fanny Sundin

När bilen lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Då får din bil samma vägegenskaper som när den var ny.

– Förutom att premiumdäcken som vi använder är anpassade för just din bilmodell är de också anpassade för svenska vägar och klimat. Det är en billig livförsäkring att välja premiumdäck sett ur säkerhetssynpunkt och för att behålla bilens köregenskaper. Varför spara ett par tusen på däcken när du betalat flera hundratusen kronor för bilen, säger Torbjörn Lodén, reservdelschef på Din Bil Bromma.

Optimala gummiblandningar

Ett val med premiumdäck lönar sig också eftersom däcken har lägre rullmotstånd, ger bra bränsleekonomi, samt innehåller bästa tänkbara gummiblandningar som ger fler mil.

Ett nytt sommardäck har vanligen ett mönsterdjup på cirka 7 – 8 mm. Dina däck bör ha ett mönsterdjup på minst 3 mm, för redan där blir bromssträckan på blöt asfalt upp emot 10 meter längre jämfört med nya däck. Kör du ända ner till minsta lagliga djup – 1,6 m – ökar bromssträckan med omkring 20 meter.

Publicerat: 29 mars, 2018 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.