FOTO: Shutterstock

Barn i bilen – regler utomlands

Inom EU gäller samma regler som i Sverige. Barn ska använda bilbarnstol eller bälteskudde i bilar och lastbilar och om det är möjligt även i andra fordon. Men det finns inte samma tradition att låta barn färdas bakåtvända.

Ofta vänds barnen framåt redan vid cirka ett års ålder. Det kan även förekomma mindre skillnader, som exempelvis i Tyskland där barn under 150 cm (Sverige 135 cm) eller yngre än 12 år måste sitta i lämplig bilbarnstol/bälteskudde i baksätet. Barnstol för barn under tre år får dock placeras i framsätet. I övrigt samma regler som i Sverige.

Regler utanför EU

Många länder har inte samma tillgång till säkra sittskydd för barn som åker bil, och där reglerna heller inte är lika omfattande gällande barn i bil.

Finns det ingen bakåtvänd bilbarnstol till de minsta är alternativet att använda bälteskudde – bältesstol – tillsammans med bilens 3-punktsbälte.

Finns varken bilbarnstol eller bälteskudde är 3-punktsbälte det bästa skyddet och ska då fästas på samma sätt på barn som på vuxna.

Tips! Ladda ner appen ”Åka utomlands” med information om viktiga trafikregler i alla EU-länder. Ladda appen ner för iPhone eller för Android.

Publicerat: 7 juli, 2017 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.