Audi-medarbetaren Dan Hägerström. FOTO: Nicklas Gustafsson

Därför ska du välja original

Originaldelar har alltid bäst funktion och livslängd. Du får bättre betalt för en Audi i ursprungsskick, och dessutom är prisskillnaden mellan original och alternativa reservdelar ofta mindre än vad många tror.

Våra reservdelar utvecklas fortlöpande och alla förbättringar i serietillverkningen av våra bilar överförs direkt till reservdelarna. Det gör att du får den absolut senaste tekniken och säkerhetstänket med varje originaldel.

Kjell Borgström.

En originaldel från Audi konstrueras för maximal livslängd, säkerhet och prestanda och håller samma höga kvalitet långt efter att den monterats i en fabriksny bil.

– Om du sätter dit ett billigare oljefilter från en alternativ leverantör är det inte helt säkert att det har samma renande egenskaper som ett originaloljefilter. Det kan därför orsaka motorskador, säger Kjell Borgström, reservdelschef på Din Bils centrala servicemarknad.

– Bromsklossar från en alternativ leverantör kanske passar, och är något billigare, men frågan är hur länge de håller?

Varje originaldel är hundraprocentigt anpassad till en specifik bil – alltså inte enbart till en viss modell. Som exempel kan två Audi A4 2,0 TDI ha helt olika dimensioner på bromsarna, vilket framgår av bilens chassi- och PR-nummer (se faktaruta).

Klicka för att läsa mer om Audis originaldelar

Visste du att…?

På Volkswagen Groups centrallager i Nykvarn finns 96% av alla reservdelar som behövs till din bil på lager för omgående leverans. Resterande 4% beställs från fabriken och levereras inom 3-4 dagar.

Klicka för att se bilder på 35 av våra reservdelar 

Det här får du med originaldelar:

• Kvalitetsstämpel
• Perfekt passform
• Lång livscykel
• Uppdatering
• Spårbarhet

FAKTA/Nummerbeteckningar:
PR-nummer
= utrustningskod (kallas ibland M-utrustningsnummer) som visar exakt vilken utrustning bilen byggdes med. Till exempel LED-strålkastare, större bromsar, och tonade rutor.

Chassinummer/VIN = fordonets unika ID som anger årsmodell, märke, modell, var den tillverkades, med mera. Chassinummer används för att identifiera motor, växellåda, och bromssystem som tillverkaren installerat.

Bilens PR-nummer och chassinummer finns på en klisteretikett i serviceboken (första sidans insida) samt i bagageutrymmet jämte reservhjulsbaljan. Du kan behöva lyfta på mattan i bagagerummet för att kunna se etiketten.

Publicerat: 31 maj, 2019 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.