FOTO: Nicklas Gustafsson

Audi-mekanikern: Nöjda kunder är det bästa med jobbet

Andreas Andersson är servicetekniker på Din Bil Audi Syd. Ett omväxlande och avancerat yrke i ständig förändring.
– Vi utbildas flera gånger om året, säger han.

Han växte upp utanför Landskrona och testade gokart som 8-åring, i Klippan. Därefter var han ”fast”. Som så många andra barn provade Andreas samtidigt på idrotter som exempelvis fotboll och ishockey.

– Men det var jag rätt så dålig på. Däremot gick det riktigt bra första gången jag satt i en gokart, haha.

Det ledde sedan vidare till klubbtävlingar i Helsingborg, SM i Karting, och långlopp i fullstora bilar under fyra säsonger. I fjol debuterade han i Ginetta GT5 Challenge Sweden. Redan under sitt andra år, det vill säga 2016, tog han hem serien i stor stil i sin G40 när han vann 5 av 10 race.

–  Jag tycker om att ”pilla” lite och att jag valde det här jobbet hänger ihop med racingen, jag ville ha en större förståelse för hur en bil fungerar.

FOTO: Nicklas Gustafsson

När Andreas avslutat sin treåriga gymnasieutbildning i personbilsteknik jobbade han ett år på en Porsche-verkstad. Därefter blev det ett år på Din Bil Volkswagen Lund, innan han hittade till sin nuvarande arbetsgivare, Din Bil Audi Syd i Malmö.

– Här har jag varit i fem år. Jag har 13 kollegor, vi har kul för det mesta och jag trivs bra. Audi är en rolig och spännande bil att ägna sig åt.

Att kunna hjälpa en kund som hamnat i knipa pekar Andreas ut som det bästa med jobbet.

– Det vet man själv hur jobbigt det kan vara om bilen lägger av när man är på väg hem från semestern. Då känns det bra om jag kan hjälpa till så att han eller hon har möjlighet att köra vidare.

En servicetekniker, mekaniker i folkmun, har en mängd olika arbetsuppgifter. För Andreas del hör reparation av drivlina, motor och växellåda till de mest förekommande. Månaderna januari och februari är de lugnaste sett till hela året. Omvänt är de tre fyra veckorna på senhösten då alla vill skifta däck högintensiva.

– Det är inte så stora jobb men det tar mycket tid. Jag tror vi har 300 platser på däckhotellet och alla brukar vilja ha på sina vinterdäck under en och samma dag, haha. Då brukar vi kalla in extrapersonal.

Vilket är det mest komplicerade uppdraget du haft?
– Svår fråga, det är ofta stora grejer vi gör. Att byta växellåda på en Audi R8 som jag gör i dag till exempel. Det elektriska är annars mest komplicerat. Det är otroligt mycket elektronik i bilarna och alla komponenter måste lira med varandra annars fungerar ingenting.

Vad kan gå fel om jag lämnar in min bil ”någon annanstans”?
– Folk bilen lämnar bilen på icke-auktoriserade verkstäder ibland, oftast när det gäller service. Det händer att de har fått fel service och då kan det bli lite knepigt för oss. Sedan händer det att folk vill göra om sin service hos oss för att de i slutändan inte litade på att den andra verkstaden gjort allting rätt.

För att upprätthålla sin status som auktoriserad inspekteras verkstaden minst en gång om året. Då handlar det om allt från tillgång på specialverktyg till ordning och reda.

För att vara i fas med den blixtsnabba utvecklingen krävs en ständig fortbildning, utan den skulle inte serviceteknikerna klara alla moment.

– Vi går kurser flera gånger om året och det är dags nu i december igen. Snittet ligger på tre fyra dagar varje tillfälle. Normalt går vi bara utbildningar inom det vi jobbar med, säger Andreas och syftar på Audis sju expertområden chassi, infotainment, växellåda och drivlina, elektronik och komfort, serviceunderhåll, motor, samt klimat och värmare.

– Men nu utbildar jag mig till master technician så då får jag gå allt, konstaterar han.

Vad tror du om framtiden?
– Det är stor skillnad på dagens bilar jämfört med när jag började. Och det är bara sex år sedan. Jag vågar knappt tänka på hur det ser ut om sex år, haha. Man måste hela tiden försöka hålla sig uppdaterad, diagnosutrustningen blir allt mer avancerad. Assistanssystemen kommer nog att springa i väg i utvecklingen ännu mer. Till slut är det kanske förarlösa bilar. Jag tror att det redan finns en Audi TT i Kalifornien som har ett riktigt körkort (!).

Ägnar ni er åt att skruva på bilar privat?
– De flesta försöker nog att undvika det. Möjligen har man en entusiastbil, en jänkare eller liknande som hobby.

Hur håller sig en mekaniker borta från alla bekanta som vill ha hjälp?
– Haha, det gör man inte. Det går inte. Men för vissa grejer krävs att du har en hel verkstad hemma, då är det ett måste att lämna in bilen. Ofta åker jag ut och tittar vad problemet är men övriga bilmärken är också avancerade och skiljer sig åt. Har du inte tillgång till rätt verktyg hemma så går det bara inte. Jag kan titta på bilen och säga att ”ja, den kanske du kan köra med eller inte”.

Se också filmen ”Möt Andreas – en av våra Servicehjältar”

Publicerat: 28 december, 2016 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.