Du ska vara noggrann med känsla för färg och form, kunna slipa, spackla, skadeberäkna, svetsa, limma, mäta, rikta, hantera olika material och montera ihop delar med precision. Om du även rör dig obehindrat i databaser kan du bli kollega med bilplåtslagaren Daniel Åkesson.
Han jobbar som bilplåtslagare, eller bilskadereparatör som yrket även kallas, sedan tio år tillbaka. Vägen till jobbet började på fordonsprogrammet i Kungsbacka, och några år som servicetekniker.
– Jag har under hela mitt liv gillat att jobba med händerna så att det blev ett hantverksyrke var självklart, säger Daniel.
Vad är det bästa med jobbet?
– Att ingen skada är den andra lik, och att det ibland finns mer bakom skadan som man inte ser och som kräver olika typer av åtgärder. Det är tjusningen.
Vid Din Bils skadeverkstad i Göteborg har han 29 kollegor, varav åtta som jobbar kvällstid. Verkstaden är öppen 18 timmar måndag till fredag och har en genomströmning av cirka 100 bilar i veckan.
Har yrket förändrats över tid?
– Ja, markant. Idag har allt fler bilar säkerhetssystem och säkerhetsutrustning med sensorer jämfört med tidigare då det var lyx att ha en backkamera. Man måste veta hur man kalibrerar och därtill kommer nya material.
Tre specialister
Daniel är en av tre specialister på aluminium och inom kort ska han även gå en kurs för att kunna jobba med elbilar.
Till sin hjälp har Daniel och hans kollegor olika specialverktyg samt avancerade databaser med detaljerad information om varje specifik bilmodell.
– Jobbet är mångsidigt. Ingen dag är den andra lik och därför krävs nya idéer och lösningar vilket gör det både roligt och intressant.
Varje bilmodell har sina egna former som ska återskapas till perfektion. Bucklor och repor riktas för hand, slipas och spacklas bort. Ofta används även olika limningstekniker för att fästa material mot varandra.
Daniel hanterar bilar med mer omfattande skador, de som kräver över tio arbetstimmar.
Vilka är de vanligaste plåtskadorna?
– Påkörning fram eller bak eller en parkeringsskada, någon slår upp en bildörr eller man backar på eller runt en betongsugga. Det kan bli repor längs hela bilens sida.

Hur lång tid tar det att fixa en krockad bil?
– Det beror helt på skadan. Den bil jag jobbar på nu tar 15–20 timmar. Sedan ska den till lacken innan jag monterar ihop delarna och kan leverera till kund. Fem-sju dagar brukar det ta totalt.
Med nya modeller kommer nya material och säkerhetsutrustningar, och just säkerhet är A och O enligt Daniel.
– Dagens bilar innehåller mycket säkerhetsutrustning och därför är det viktigt att lämna in bilen till en märkesverkstad för att få tillgång till all kunskap och information om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning.
Han berättar att verkstaden får oanmälda besök av Dekra som gör stickprovskontroller på verkstadsarbeten.
– Det gör att våra kunder kan vara trygga med att alla jobb vi gör håller hög kvalitet. Det är viktigt att tänka på att ta hand om en bil väl. Kunden har höga förväntningar på resultatet.
Daniels 3 bästa tips
1. Vänd dig till en märkesverkstad. Det är bara vi som har all information och rätt metoder för att reparera bilen på ett säkert och kunnigt sätt. Vissa skador syns inte och bärande delar kan behöva åtgärdas eller bytas ut för att bibehålla bilens egenskaper.
2. Ofta backar en förare ytterligare lite till efter varningspipet. Tänk på att det finns en anledning till att systemet varnar. Bilar med automatiska parkeringssystem har en sensor bak vilken kan skadas och sluta fungera om du backar in i något.
3. Lämna in bilen om den fått en skada och lackskyddet försvunnit annars är risken stor att rostskadan växer. Stenskott kan påverka vindrutans sensorer och sätta säkerhetssystem ur funktion.
