På tävlingsbanorna följer publiken förarnas framfart med stor spänning. På prispallen hyllas de för sina insatser med glänsande pokaler och bubbel.
Men, bakom bilarnas prestanda ligger hundratals timmar av hårt arbete som utförts i det dolda av teamets duktiga mekaniker.
Häng med in i depån hos PWR Racing – Junior Team Audi och ta del av racermekanikern Oskar Sjöbergs vardag under en deltävling.
Det finns olika vägar att gå för att jobba i ett motorsportteam. En är att välja ett fordonsprogram med inriktning racingmekaniker på gymnasiet. En annan är att börja som hjälpreda i ett team, innan gymnasiet.
Oskar Sjöberg är 23 år men redan en rutinerad racingmekaniker, med flera års erfarenhet i bagaget från bland annat Porsche Carrera Cup.
Sin fordonsutbildning gjorde han vid gymnasiet i Arjeplog där han läste bilsystemsteknik. Efter skolan arbetade han under ett par år på en bilverkstad måndag till fredag och mekade med racingbilar på helgerna.
Sedan 2015 arbetar Oskar heltid som racingmekaniker på konsultbasis. Det är han som ansvarar för den Audi RS 3 LMS som Mikaela Åhlin-Kottulinsky tävlar med i STCC. På den här nivån i motorsportens värld krävs det betydande tekniska kunskaper, och deras jobb betraktas av många som varje mekanikers dröm.
Öppet sinne
Fascinationen för mullrande motorer i kombination med tävlingsmomentet och att resa till olika banor låter spännande, men vad är utgångspunkten för jobbet som racingmekaniker?
Svaret: Hårt arbete, disciplin och förmågan att samarbeta.
En stark fördel i arbetet är också att ha ett öppet sinne. Det gäller att både ta till sig av den samlade erfarenheten i teamet och samtidigt vara nyfiken och våga ifrågasätta, och på så sätt bidra till teamets utveckling – och den egna personliga utvecklingen.
– När jag började med det här var jag teknikintresserad men inte så ordningsam, men jag har jobbat på det och har börjat bli mer ordningsam. Att hålla ordning är bland det viktigaste i jobbet, säger Oskar.
Minimera felkällor
På racerbanan handlar allt hela tiden om tider. Precis som det gör i depån när bilen står still. Det är många detaljer som ska ses över, och ställas in. En av de största utmaningarna för en racingmekaniker är att minimera källorna till fel och misstag.
Ett nära samarbete och bra kommunikation över alla avdelningar är därför extra viktigt. Men, det krävs även en god förmåga att kunna arbeta självständigt och att vara flexibel med fokus på problemlösning. För att klara jobbet som tävlingsmekaniker måste du ha både passion och drivkraft. Vägen mot målet, en seger och lagandan är det som ger energi och inspiration.
– Jag har haft lite tur, för teamen som jag har jobbat för har alltid varit i topp. Att vinna och få vara med om framgång är själva drivkraften, säger Oskar.
Fysiskt utmanande
Att arbeta som racermekaniker är utmanande, både fysiskt och psykiskt. På den här höga nivån krävs det betydande tekniska kunskaper kring hur tävlingsbilarna behöver hanteras – allt ifrån ett mer tekniskt perspektiv till noggrannhet med detaljer.
Förutom tekniska kunskaper behöver en racingmekaniker vara utrustad med social kompetens, samt behärska kommunikation och koordinering. Grunden till framgång ligger i ett starkt, sammansvetsat team.
Den mest spännande aspekten av jobbet är den direkta inverkan på utfallet av racen. När racingbilen behöver uppmärksamhet och viktiga poäng står på spel innebär det stressiga moment för varje mekaniker. Endast när bilen står på banan, redo för start, får mekanikerna chans att hämta andan. När sedan ljusen slår om till grönt står de redo igen för att gripa in vid en incident. Spänningen är påtaglig.
– Jag har redan varit ute på stora mästerskap, till exempel i höstas var jag på DTM i Tyskland. Det är ett stort evenemang och inspirerande att vara med om.
Tävlar i gokart
I framtiden vill Oskar tävla, för egen maskin.
– Jag gör inget annat än det här, håller på med motorsport. Mekar jag inte med tävlingsbilar så kör jag gokart. Jag har tävlat i lägre racingserier och tänker fortfarande att jag vill tävla. Att jag själv kör och tävlar har jag stor nytta av i mitt jobb, det ger en annan förståelse när man själv kör, säger Oskar.
Tävlingsbilen, Audi RS 3 LMS, består till runt 75 procent av originaldelar. Ofta krävs bara justeringar i samband med tester och race, men bromsarna är en förbrukningsvara. Ett set bromsskivor byts vanligtvis efter en helg, men ibland byts de under tävlingshelgen.
– Om du tar en standardbil som har kört på motorvägen och bromsar ner till noll så kan du fortfarande ta på bromsskivorna. Här kan bromsskivorna komma upp i temperaturer av 300 grader. Då kan det vara varmt, och har man bara en timme på sig att byta kan man bränna sig, säger Oskar och visar djupa ärr på armarna efter brännskador.
Efterfrågan på duktiga mekaniker är stor, både inom motorsporten och på verkstäder runt om i landet, enligt teamets ägare Peter ”Poker” Wallenberg.
Så, är du tekniskt intresserad och har ett driv att nå framgångar är mekaniker ett framtidsyrke med stora möjligheter.