FOTO: Elias Haddad

”Uppfinnaren” på Utrustningscenter

Robin Eklund är tekniker på Din Bils Utrustningscenter. Här får han ofta hitta kreativa lösningar på montering av ny utrustning som biltillverkaren eller tillbehörsleverantören inte tagit fram instruktioner för.

Som 15-åring började Robin byta delar på sin moped hemma i Salem/Rönninge. Att välja ett motortekniskt program på gymnasiet föll sig därför naturligt för honom.

Till Utrustningscenter anländer de flesta av Din Bil-gruppens nya bilar från Tyskland; Audi, Seat, Skoda, Volkswagen personbilar och transportbilar. Varje år hanteras 27 000 – 28 000 fordon här. Återförsäljarna lägger in en beställning utifrån kundens önskemål om utrustning och det mesta monteras direkt i fabrik. Vissa tillbehör kan dock inte monteras på plats och då tar säljaren beställningen vidare till Utrustningscenter. När jobbet är utfört transporteras bilen till återförsäljaren där kunden kan hämta ut sin bil.

Totalt arbetar 70 personer på anläggningen i Södertälje Hamn, varav 25 är mekaniker och två tekniker. En av dessa två heter Robin Eklund, 27.

Berätta om en vanlig arbetsdag.
– Utöver den dagliga verksamheten med den obligatoriska leveransservicen som görs på alla bilar, så utför jag och min kollega felsökningar och hanterar garantiärenden. När det kommer en ny bilmodell eller ny utrustning som till exempel motorvärmare, larm och extraljus gör vi provmonteringar.

Robin fungerar också som stöd för mekanikerna på Utrustningscenter samt för mekaniker på andra Din Bil-anläggningar i frågor kopplade till montering och extrautrustning.

Maskintekniker

Han gillar utmaningen i problemlösning, att få vara lite av en uppfinnare. En nyfikenhet och ett intresse som började visa sig i tonåren. Efter grundskolan valde han att gå fordonstekniskt gymnasium. Direkt efter studenten gjorde han lumpen som maskintekniker på en stridsbåt.

Vägen in till Din Bil gick via ett bemanningsföretag. Efter en teknisk introduktionsutbildning började Robin som mekaniker på Utrustningscenter och den inhyrda tjänsten övergick till en anställning. Det var för sju år sedan.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att det inte alltid finns färdiga monteringsanvisningar när det kommer nya bilmodeller och utrustning. Det är då som vi i samråd med tillverkarna får komma på egna lösningar. Svårast för en tekniker generellt är nog kravet på att ständigt vara uppdaterad och helst ligga i framkant.

Vad är det allra senaste inom extrautrustning?
– Det mesta är ganska standard. I och för sig kommer det en del nya varianter av motorvärmare, men jag skulle säga av vi på senare tid sett en ganska tydlig övergång från klassiska runda extraljus till LED-ramper i fronten.

Robin stortrivs i sin roll och har genom åren vidareutbildat sig. Han säger att han ser stora möjligheter till utveckling inom Din Bil och har en långsiktig plan.

– Jag siktar på en administrativ tjänst där jag jobbar med arbetsledning.

FOTO: Elias Haddad
Publicerat: 16 maj, 2018 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.